Vi kender alle de små bitte dyr, der kravler rundt på de spæde skud i vores flotte roser. Nu skal I høre om, hvad i kan gøre ved dem, så selv blomsterne og bladene kan få lov at vokse i fred.
Bladlus er sugende insekter, der forekommer i varierende arter. I begyndelsen af juni vil de vingede bladlus søge mod deres værter, og her begynder udfordringen med at bekæmpe bladlusene. Opformeringshastigheden er bestemt af temperatur og værtsplante. Det er ikke ualmindeligt at hunnen dagligt føder mellem 3-10 unger. Ungerne kan allerede ved fødslen indeholde nye unger, så man skal være opmærksom med modangrebet.
Biologisk modtræk: De naturlige fjender er bl.a. mariehøne, guldøje og småfugle, der automatisk søger føden, der hvor den er. Desværre kan vi ikke som haveejere altid selv bestemme, hvornår nyttedyrene træder til med en hjælpende hånd. Jeg vil anbefale insektsæbe opblandet i vand udsprøjtes sent på dagen, og aldrig i stærk solskin p.g.a. svidninger på blade. Sæben udtørrer bladlusene. Det er vigtigt at ramme alle, også de bladlus der sidder under bladene.
Kaffegrums kan bruges til andet end at spå i
Jeg viderebringer her gammelt huskeråd, som en haveejer her i Hvidovre nu gennem flere sæsoner har afprøvet med fine resultater på sine roser. Ud på jorden rundt om rødderne hælder han kaffegrums i rigelige mængder op til flere gange i løbet af ca. 14 dage. Naboen træder beredvilligt til for at nå op på en passende mængde. Min haveejer påstår hårdnakket, at det holder bladlusene væk. I løbet af 10-14 dage er der ikke flere bladlus på planterne – eller i hvert fald kun ganske få. Og de kan så få en gang insektsæbe. Personligt kan jeg ikke stå inde for metoden, men der kan sikkert ikke ske noget ved at prøve. Og spændende lyder det da.
Så, tak for kaffe