I denne tid skaber vi grundlaget for sommerens store oplevelser med ”blomsten over alle blomster”, som rosen er blevet kaldt. Dyrket af forfattere, givet til en man holder af og som daglig opmuntring med sine smukke farver og inspirerende dufte. Roser gør os i godt humør.
For at kunne opleve al dette skal der blot en lille indsats til her og nu. Ikke noget knokleri, stille og roligt kigger vi på rosen og vurderer, hvor snittet skal sættes ind.
For at styre jer sikkert igennem til et succesfuldt resultat, er her en række enkle, professionelle tips og gode råd.
Sådan beskæres de moderne roser – afhængig af rosentype
Der er stadig nogle ældre mennesker, som erindrer Hitlers fødselsdag, den 20. april (måske fordi han var en skurk og forbryder – men roserne er jo ligeglade!). Derfor lyder det gode råd: Roser kan beskæres efter Hitlers fødselsdag.
Forklaringen er den enkle, at selv om der kan forekomme nattefrost helt frem til grundlovsdag, bliver perioden fra sidst i april varmere og mængden af kolde perioder færre. Ved at vente med at klippe til sidst i april undgår man som regel nattefrost, der kan give de nye skud forfrysninger, og bevirke atrosen dør. Så fingrene væk fra saksen indtil slutningen af april! Men nu skal der så også klippes, inden de nye blade og grene bryder frem, for at undgå at kraften tages fra planterne i knopudspringsperioden
.
Som bekendt inddeles roser i mange grupperinger.
Alle de storblomstrende roser (for enden af hver stilk sidder kun én eller få blomster og, som er store – især i knopstadiet) og buketroser (blomsterne sidder i buketter på hver sin stilk, som giver et rigt blomsterflor)hører til den gruppe af roser, som kan beskæres hårdest. Vigtige huskeråd er her: 1/ Døde eller syge grene afskæres helt 2/Fjern krydsende grene, som kommer til at lave mærker eller gnave. 3/ Klip over udadvendte knopper i en højde på ca. 20 cm. Husk at klippe et rent snit, da flossede grene er med til at svække planten og gøre den mere modtagelig for sygdomme.
Bunddække roser (lave buske medtæt kompakt vækst med små blade og mange, små blomster) med en meget rig blomstring over hele sæsonen. De urteagtige og tynde skud kræver ikke den hårde beskæring. Med lidt omhu kan man klippe en kompakt form med hækklipper. De kan med fordel halveres.
Klatreroser eller slyngroser (rosenbuske med særligt lange grene, velegnet til espaliér, men også som fritvoksende, overhængende busk)er i princippet kraftigt voksende, storblomstrende og buketroser med stive skud, som skal opbindes. Udtynding anbefales hvert år. På en moderne klatrerose kan man skære en hel hovedgren, som ikke er produktiv, ned til grunden for at fremme nyvækst. For at øge forgreningen kan man skære 10-15 cm eller mere ned.
Ingen flotte blomster uden god næring
Roser skal helst plantes, hvor de kan få sol og varme – gerne med lidt let vind, men ikke i træk! Jorden skal være porøs og næringsrig. Hård lerjord bør graves op og blandes med groft grus, kompost eller spagnum eller helt erstattes med speciel rosenjord. Roser må ikke stå i vand (kun indendørs!), men heller ikke mangle vand, så her skal man lige holde øje med fugtigheden.
For at få en god rosensæson er gødningen et meget vigtigt parameter. Når beskæringen er foretaget gives klorfri kunstgødning, NPK 12-5-14 som fordeles omkring stammen ca. 10 g. I maj, juni og juli skrues op for kvælstofmængden med en gødning NPK 23-3-7, som doceres med 10 g en gang om måneden. Fra juli skal gødskningen ophøre, da roserne ellers vil fortsætte med væksten og dette vil gå ud over blomstringen.
Hvis disse råd for gode vækstbetingelser for roserne følges, vil det være den bedste måde at undgå eller begrænse sygdomsangreb i roserne og få sunde og smukke blomster.
Rigtig god fornøjelse.